عقد بیمه :
عقد عبارتست از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد. در عقد بیمه رابطه حقوقی که بین بیمهگذار و بیمهگر به وجود میآید منشأ تعهد است. متعهد که بیمهگر است تعهد میکند که تحت شرایط معینی در صورت بروز حادثه که به تعهد بیمهگر تحقق میبخشد از بیمه شده رفع زیان کند. جز بیمه عمر، اصولاً بیمه عقدی است لازم، عقد لازم آنست که هیچ یک از طرفین معامله حق فسخ آن را نداشته باشد مگر در موارد مشخص.
بیمه گر:
بیمه گر شخصی است حقوقی که در مقابل دریافت حق بیمه از بیمه گذار تعهد جبران خسارت و یا پرداخت وجه معینی را در صورت وقوع حادثه به عهده می گیرد در ماده 31 قانون تاسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری چنین آمده است: عملیات بیمه در ایران بوسیله شرکتهای سهامی عام ایرانی که کلیه سهام آنها با نام بوده و با رعایت قانون و طبق قانون تجارت به ثبت رسیده باشند انجام خواهد گرفت.
بیمهگذار :
بیمهگذار شخص حقیقی یا حقوقی است که طرف تعهد بیمهگر است و شخصی است که با پرداخت حق بیمه جان، مال و مسئولیت خود و یا دیگری را برای مدت مشخص و معینی تحت پوشش بیمه قرار میدهد.
ماده 5 قانون بیمه مقرر میدارد: بیمهگذار ممکن است اصیل باشد یا به یکی از عناوین قانونی نمایندگی صاحب مال یا شخص ذینفع را داشته یا مسئولیت حفظ آن را از طرف صاحب مال داشته باشد
مورد بیمه:
مورد بیمه میتواند شخص، شیء، یا مسئولیت باشد. چنانچه مورد بیمه شخص باشد بیمهگر در مقابل فوت، حیات، بیماری، از کارافتادگی و نقص عضو بیمه شده متعهد خواهد بود. این نوع بیمه را بیمه اشخاص مینامند. در صورتی که مورد بیمه شیء باشد بیمهگر در مقابل خسارات وارد به آن شیء متعهد خواهد بود مثل آتشسوزی اموال منقول و غیرمنقول، بیمه حمل و نقل کالا، هواپیما و کشتی، بیمه اتومبیل، بیمه مرگ و میر حیوانات. این نوع بیمه را بیمه اشیاء مینامند. مورد بیمه ممکن است شخص و یا شیء نباشد بلکه مسئولیت بیمهگذار در مقابل دیگری باشد که در این صورت بیمهگر متعهد است چنانچه در نتیجه حادثهای که بیمهگذار مسئول آن باشد به دیگری خسارت وارد شود خسارت آن شخص را جبران نماید مانند بیمه مسئولیت اتومبیل، بیمه مسئولیت کارفرما در مقابل کارگران، بیمه مسئولیت حرفهای پزشکان و داروسازان، بیمه مسئولیت مالک در مقابل مستأجر. این نوع بیمه را بیمه مسئولیت مینامند
مبلغ بیمه شده:
مبلغ بیمه شده (در بیمه اموال) ارزش واقعی شی مورد بیمه بوده یا مبلغی است که بیمهگر تعهد میکند در صورت وقوع حادثه تا آن میزان به بیمهگذار یا ذینفع قرارداد بیمه خسارت بپردازد. در بیمه اموال مبلغ بیمه شده باید معادل ارزش مال بوده و در صورتی که مبلغ بیمه کمتر از مبلغ واقعی باشد خسارت به نسبت مبلغ بیمه به مبلغ واقعی پرداخت خواهد شد. در بیمه اشخاص از آنجا که جان انسان قابل تبدیل به پول نیست هر مبلغی را که بیمهگذار تعیین نماید در صورتی که مورد موافقت بیمهگر قرار گیرد در صورت وقوع خطر مرود تعهد، بیمهگر ملزم به پرداخت آن به ذینفع یا بیمه شده خواهد بود.
حق بیمه:
حق بیمه وجهی است که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد تا در مقابل، بیمهگر در صورت وقوع حادثه و ایجاد خسارت زیان وارده را جبران کند و یا مبلغی به بیمهگذار و یا ذینفع از قرارداد یا اشخاص ثالث بپردازد حق بیمه را بهای خطر مینامند و مبلغ آن بستگی به شدت و ضعف احتمال وقوع دارد.
خسارت یا غرامت:
خسارت عبارتست از زیان وارده به مورد بیمه که در نتیجه وقوع حادثه ایجاد میشود و جبران آن در تعهد بیمهگر میباشد در بعضی موارد تعهد بیمهگر ممکن است بدون وقوع حادثه نیز تحقق پیدا کند مانند پرداخت سرمایه بیمه در انتهای مدت در صورت حیات بیمه شده (در بیمه عمر و پسانداز) و یا برقراری مستمری بازنشستگی و نظایر آن.
مدت بیمه :
مدت بیمه فاصله زمانی بین ابتدا و انتهای تعهد بیمهگر است که در طول این زمان بیمهگر متعهد جبران خسارتهای مورد تعهد میباشد مدت بیمه در بیمههای اموال معمولاً یکسالاست.
خطر یا موضوع بیمه شده :
خطر به امری گفته میشود که در صورت وقوع آن بیمهگر موظف به انجام تعهد خود میگردد مثل آتشسوزی، سیل، سرقت، سقوط هواپیما، تصادف اتومبیل، فوت انسان و نظایر آن.
مشخصات خطری که قابل بیمه شدن میباشد به شرح زیر است:
الف) محتملالوقوع باشد (حتیالوقوع نبوده و وقوع آن غیرممکن نباشد)
ب) خارج از اراده بیمهگذار اتفاق افتد (عمدی نباشد)
ج) از نظر حرفه بیمهگری خطرات باید پراکندگی داشته و متجانس باشند در ضمن بیمه آنها به قدر کافی عرضه شود.
بیمه نامه :
بیمهنامه سندی است که با توجه به قانون و مقررات بیمه و با توجه به پیشنهاد بیمهگذار و موافقت بیمهگر تنظیم شده و از طرف بیمهگر در اختیار بیمهگذار قرار میگیرد در بیمهنامه حدود وظایف و تکالیف و تعهدات طرفین تحت عناوین شرایط عمومی
شرایط پیوست و شرایط خصوصی تعیین میگردد.
ماده سه قانون بیمه در ایران مقرر میدارد امور ذیل باید به طور صریح در بیمهنامه قید شود. تاریخ انقضای قرارداد، اسم بیمهگر و بیمهگذار، موضوع بیمه، ابتدا و انتهای بیمه، حادثه و یا عملی که عقد بیمه به مناسبت آن به عمل آمده است حق بیمه، میزان تعهد بیمهگر در صورت وقوع حادثه.
الحاقی:
الحاقی ورقهای است که بعد از صدور بیمه نامه ممکن است توسط بیمهگر صادر گردد چنانچه بعد از صدور بیمهنامه بیمهگذار درخواست تغییراتی در بیمهنامه بنماید این تغییرات توسط اوراق الحاقی انجام میگیرد صدور الحاقی بجز مواردی که طبق شرایط بیمهنامه برای بیمهگر پیشبینی شده بدون موافقت کتبی بیمهگذار انجام نمیشود مگر در درجات بیمهنامه اشتباهی رخ داده باشد که بیمهگر شخصاً نسبت به تصحیح آن با صدور الحاقی اقدام خواهد نمود.
شرایط بیمه نامه :
مجموعه شرایط بیمهنامه که درباره اساس قرارداد، وظایف و تعهدات طرفین قرارداد استثنائات و سایر شرایط حاصل بین بیمهگر و بیمهگذار به موجب قانون و مقررات بیمهای تنظیم میگردد، شرایط بیمهنامه نامیده میشود که دارای دو قسمت به شرح زیر است.
الف) شرایط عمومی بیمهنامه:
شرایط عمومی بیمهنامه به شرایطی گفته میشود که کاربردی عام دارد و غالباً در متن بیمهنامه درج می گردد و ناظر به مقررات آمره قانون بیمه بوده و طرفین قرارداد ملزم به رعایت مفاد آن میباشند.
ب) شرایط خصوصی بیمهنامه:
شرایط خصوصی بیمهنامه توافقهای خاصی است که بین بیمهگر و بیمهگذار مورد موافقت قرار میگیرد و در صورت مغایرت با شرایط عمومی بیمهنامه شرایط خصوصی ارجحیت دارد.
شرایط اساسی صحت عقد:
طبق قانون مدنی ایران برای صحت هر معامله شرایط زیر اساسی است. این شرایط اساسی است و نبودن هر کدام موجب بطلان قرارداد میشود و درست مثل این است که عقدی واقع نشده باشد.
قصد طرفین و رضای آنها
اهلیت طرفین
موضوع معینی که مورد معامله باشد
مشروعیت جهت معامله
ریسک:
ریسک ، دلیل وجود بیمه است و بدون ریسک ، بیمه مفهوم وجودی خود را از دست می دهد. در جامعه ای که ریسک وجود نداشته باشد بیمه نیز وجود نخواهد داشت، زیرا نیازی به وجود آن نیست. ریسک یا خطر انواع و شکلهای مختلفی دارد ولی با توجه به تغییرات گوناگون و به رغم تنوع آن ، یک جنبه و نتیجه ثابت دارد و آن این است که ریسک بد ، نامطلوب ، منفی و ناخوشایند است و ما می توانیم ریسک را به مفهوم نتیجه نا مطلوب و نا خوشایند و زیان آور حادثه آینده قلمداد کنیم. در مقابل ریسک ، شانس قرار داد که بر خلاف ریسک دارای عنصر خوب ، مثبت،خوشایند ، مطلوب و سود آور حادثه قلمداد کرد . همراه ریسک و شانس ، بی اطمینانی و اتفاقی بودن وجود دارد یعنی اینکه نتیجه حوادث آینده را نمی توان از قبل پیش بینی کرد و اگر نتیجه حادثه که بد و ناخوشایند است و حتماً خسارت خواهد دید برای آن بیمه در خواست شود ، شرکت بیمه چون وقوع خسارت را از قبل حتمی می داند اقدام به بیمه کردن آن نمی کند و اگر هم حاضر به بیمه کردن چنین حادثه ای شود، هزینه بیمه (حق بیمه ) بسیار بالا خواهد بود که برای بیمه گذار نیز اخذ چنین بیمه ای مقرون به صرفه نیست ، متقابلاً بیمه کردن حادثه ای که عنصر شانس و نتیجه مثبت آ« حتمی است دور ریختن حق بیمه است ولو اینکه بسیار کم و اندک باشد. شاید فقط هنگامی که ما درباره دانش و فن بیمه صحبت می کنیم سعی می نماییم که واژه های ریسک و شانس را به دقت تعریف کنیم و به مفهوم آنها پی ببریم در حالی که واژه های شانس و ریسک که نتایج خوب و بد حادثه اند ، در محاوره روزمره ما به طور مرتب مورد استفاده قرار میگیرند.
بطلان:
زمانی که یکی از شرایط چهارگانه صحت عقد که تحت عنوان شرایط صحت تعریف شده است فاقد باشد، عقد بیمه باطل می گردد. مثلاً در اثنای قرارداد بیمه مشخص شود بیمه گذار قصد و رضا نداشته یا اهلیت نداشته و یا هدف معامله نا مشروع بوده است و این مصادیق به شروع و هنگام انعقاد عقد برگردد،می گوینده عقد به علت فقدان اهلیت و... باطل میگردد یعنی از ابتدا به طور صحیح منعقد نگردیده است،اثر بطلان به ابتدای قرارداد بر میگردد. در مواقعی که عقدی باطل می گردد وضعیت طرفین به قبل از عقد بر میگردد. بنابراین چنانچه بیمه نامه ای باطل گردد حق بیمه باید مسترد شود و چنانچه خسارتی پرداخت شده باشد نیز باید مسترد گردد.
فسخ:
حق و اختیاری است که در قانون یا شرایط قرارداد پیش بینی شده است و به موجب آن یکی از طرفین می تواند قرارداد را فسخ نماید. بر خلاف بطلان فسخ اختیاری است.اثر آن ناظر بر آینده است یعنی عقد از زمان فسخ اعتبار خود را از دست می دهد. قرارداد از شروع تا زمان فسخ معتبر است و از زمان فسخ رابطه حقوقی طرفین به هم می خورد. در صورت فسخ عقد- اگر حق بیمه پرداخت شده باشد، حسب مورد حق بیمه آینده باید به بیمه گذار مسترد شود.
انفساخ:
زمانی که قرارداد بیمه خود به خود و بدون اراده طرفین فسخ می گردد می گویند عقد منفسخ شده است. در انفساخ به واسطه ایجاد وضعیتی خارج از ارداه طرفین رابطه حقوقی طرفین به هم می خورد و آثار آن مانند آثار فسخ است.
تفاسخ یا اقاله:
زمانی که دو طرف قرارداد با توافق یکدیگر عقد را فسخ کنند می گویند عقد به علت تفاسخ به هم خورده است. هر عقدی از جمله عقد بیمه را بیمه گر و بیمه گذار با توافق می توانند فسخ کنند. انقضاء پایان مدت قرارداد بیمه و یا انقضای مدت بیمه نامه نیز از سرنوشتهای یک قرارداد بیمه می باشد.
فرم های پیشنهاد بیمه نامه :
در اغلب رشتههای بیمه، بیمهگر ورقه مخصوص چاپی را که پیشنهاد بیمه نامیده میشود در اختیار بیمهگذار قرار میدهد که او با تکیل برگ پیشنهاد شرایط و خصوصیات آنچه را که میخواهد بیمه نماید در اختیار بیمهگر میگذارد لازم به ذکر است که بیمهگر نیز حق دارد اطلاعاتی را که برای ارزیابی خطر بیمه شدنی ضروری تشخیص میدهد به دست آورد هر چند درخصوص بیمهنامههای با مبلغ بیمه پایین غالباً بیمهگر به اطلاعات داده شده در برگ پیشنهاد بیمهگذار اکتفا مینماید در ضمن بعضی از اطلاعات مندرج در برگ پیشنهاد را منحصراً بیمهگذار دارد و بیمهگر به راحتی نمیتواند به آنها دست یابد مانند اطلاع از بیماریهای موروثی جهت بیمه عمر، لذا اهمیت دقت و صحت در پاسخگویی به سؤالات برگ پیشنهاد مذکور در واقع اساس شرایط قرارداد بیمهای است که بعداً صادر میگردد.
تسلیم پیشنهاد بیمه به تنهایی برای هیچ یک از طرفین تعهدی ایجاد نمینماید و همانگونه که بیمهگر حق دارد درخواست پیشنهاد دهنده را غیرقابل قبول اعلام کند بیمهگذار نیز میتواند از پیشنهاد خود منصرف شود لکن در صورت صدور بیمهنامه مطالب مندرج در برگ پیشنهاد برای بیمهگذار الزامی آورده بود و پیشنهاد مذکور جزء لاینفک قرارداد محسوب میشود و در صورتی که با دقت و صحت و از روی حسن نیت کامل به مطالب آن پاسخ داده نشود، ضمانت اجراهای مختلفی را برای بیمهگذار در پی خواهد داشت.